Skip to Content

second opinion

Ursprunglig artikel publicerad i: dagbladet.se 01 Maj 2012 / Media
Rösta på second opinion: Lyft upp den här! +(0)     Begrav den här! +(1)

Grävande journalistik och säkerhetsrisker

Den grävande journalistiken är oerhört viktig och svenska journalister borde bli bättre på att gräva utomlands, menade Terje Carlsson på Gräv-seminariet i Malmö i mars. Fredrik Laurin talade även om vikten av kontakter.

Dela |


Svenska journalister borde bli bättre på att gräva utomlands och att knyta internationella kontakter, menade frilansaren Terje Carlsson på Gräv-seminariet ”Granska utomlands och säkerhetsrisker”. Han hoppades bland annat att Ukrainas korruptionsproblem och protesterna mot sexhandeln kommer att få större uppmärksamhet i år, när landet är värd för fotbolls-EM. 
− Sexhandeln är gigantisk i Ukraina, det är bara Moldavien som slår Ukraina vad gäller trafficking med unga kvinnor. På turistkartorna man kan köpa vid flygplatsen finns det bara eskorttjänster.

Dyra kontrakt inför EM

Journalisten Mark Rachkevych på Kyiv Post i Kiev berättade via länk att staten har erbjudit lukrativa kontrakt till företag med tydliga kopplingar till högt uppsatta personer under förberedelserna för EM. 
− Folk började ifrågasätta varför det var så dyra kontrakt. Regeringens svar på det var att det var tidspress och att de visste att företagen de anställt var pålitliga. 

I Ukraina återfinns större delen av den grävande journalistiken online, berättade Mark Rachevych och en av deras nyhetssidor på nätet har runt en miljon unika besökare dagligen. Att syssla med grävande journalistik kan dock leda till dödshot och i några fall även till mord på journalister, menade han. Enligt honom är det en fördel att vara ett känt namn, något som kan vara svårt att uppnå på de mindre orterna. 

Vikten av gräv

Paneldeltagaren Fredrik Laurin berättade att han i maj förra året höll en kurs i undersökande journalistik i Kairo. En viktig del i undervisningen gällde hur man söker efter personers tillgångar, då det under arabiska våren var av intresse att ha koll på maktpersonernas pengar, förklarade han. 
− Man fick säga ”slå det här numret” och ”ställ de här frågorna”, man fick säga åt dem exakt vad de skulle göra. Till slut hade vi ett krismöte under en lunch och jag fick skälla ut dem. Vilket ledde till en väldigt kraftfull diskussion som var väldigt bra. 

Fredrik Laurin trodde först inte att kursen skulle ge någon större effekt. Därför blev han positivt överraskad när några av deltagarna senare prisades på en grävkonferens i Kiev, för ett reportage som hade lett till att en av Saddam Husseins närmaste vänner hade blivit tillfångatagen. 
− Man får ha lite tålamod och se det lilla i det stora, men att det här i grund och botten är otroligt kraftfullt. Vi visade hur vi jobbar här och att de kunde prova det. 

Måste globalisera 

Ofta efterfrågas svenska studiogäster och lokala vinklar även när det gäller globala frågor, berättade Fredrik Laurin. Han tog upp ett exempel då Uppdrag granskning gjorde ett reportage om omega-3 och hade en man i studion som inte var insatt i ämnet, eftersom han var en lokal fiskare och konflikten som diskuterades var global. 
− Vi måste vara där det händer och titta på hur det är och kunna språket, här är lokala kontakter väldigt viktigt. Vi måste globaliseras.

Man måste veta vem man ska kontakta för att få tag på uppgifter, fortsatte Fredrik Laurin och berättade att det exempelvis finns en kvinna han kan ringa om han behöver få ut fysiska kopior av dokument i Gibraltar, när de inte går att hitta digitalt. 
− Det här lärde min granne mig en gång, det har ingenting att göra med internationellt samarbete men det passar väldigt bra in på det. ”Love all, trust few, but paddle your own canoe.” Skapa kontakter med alla, bygg en central grupp du litar på, men lita inte på dem till hundra procent. 

Rebecka Bjurgard
rebecka.bjurgard@second-opinion.se

Dela |
Rösta på second opinion: Lyft upp den här! +(0)    Begrav den här! +(1)
CAPTCHA
Denna fråga är för att testa om du är en mänsklig besökare och för att förhindra program att spamma.
Image CAPTCHA
Skriv in de tecken som visas i bilden.
Kommentarer. Kommentatorn har juridiskt ansvar för sina inlägg.