Skip to Content

second opinion

Ursprunglig artikel publicerad i: sverigesradio.se 06 Maj 2012 / Medieetik
Rösta på second opinion: Lyft upp den här! +(10)     Begrav den här! +(1)

P1-chefen betonar vikten av transparens

cecilia.jpg
Foto: Micke Grönberg / Sveriges Radio 

Chefen för Sveriges Radio P1 Cecilia Bodström är självkritisk när det gäller P1:s omdiskuterade program "Ingen är vän med en fattig".
- Det skulle varit bättre om de berättat, säger hon. 

Mats Olin på uppdrag av Näringslivets Mediaservice.

Dela |


Efter Sveriges Radios program ”Ingen är vän med en fattig” har det diskuterats om Sveriges Radio fört sina lyssnare bakom ljuset genom att inte berätta att Frida, som programmet handlar om och som beskriver hur det är att vara fattig, äger en bostadsrätt och att hon tidigare arbetat på Sveriges Radio där hon och den reporter som intervjuade henne träffade på varandra.

Vilka regler gäller egentligen för att intervjua personer som man känner på något sätt? Var går gränsen då reportern måste tala om för lyssnarna att personen som intervjuas är en bekant, en vän eller en arbetskamrat? 

Sveriges Radio har tagit fram Public Service-handboken som innehåller en rad riktlinjer för hur journalistiken ska bedrivas. Den utgår från de lagar och förordningar som gäller för Sveriges Radio men innehåller också många egna tolkningar av hur uppdraget ska genomföras.

”Innehållet i handboken speglar och tolkar grundläggande principer som styr Sveriges Radios publicistiska kompass.” skriver VD Mats Svegfors i förordet. Sveriges Radios Public Service-handbok är omfattande i jämförelse med vad andra redaktioner i Sverige kan visa upp. Det visade Second Opinions undersökning hösten 2010.  

Men, Public Service-handboken ger inte svar på frågan hur en reporter ska tänka när man känner den person som man intervjuar. Second Opinion ringde upp Cecilia Bodström som är kanalchef på P1:
- Om det finns en relation mellan den som intervjuar och den som blir intervjuad, då tycker jag att man ska tala om det. Det är en principiell fråga, säger Cecilia Bodström.

Vad är då definitionen på en relation i det här fallet?
- Det är jättesvårt att säga exakt, det måste avgöras från fall till fall, men en grundregel är att alltid vara så öppen som möjligt. Den repporter som hamnar i en bedömningsfråga om relationen till en intervjuad kan ifrågasättas bör tala med sin närmaste chef.

Enligt Cecilia Bodström hade den aktuella reportern och Frida medverkat i samma produktion vid tre tillfällen: 
- De hade vid tre tillfällen varit i samma produktion, och kanske skulle de ha berättat om detta. Men en sak som komplicerar det hela är att det fanns skäl att överväga att skydda Fridas identitet, och det har i efterhand visat sig att hon har fått utstå mycket hårda ord på olika nätforum.

Cecilia Bodström konstaterar att man i förväg utförligt diskuterade frågan om man skulle berätta att Frida ägde en bostadsrätt och kom till slutsatsen att inte göra det. Det viktigaste, menar Cecilia Bodström, är att man tagit den frågan på allvar och gjort ett ordentligt övervägande.
- Redaktionen kom till slutsatsen att inte berätta om bostadsrätten, men det skulle varit bättre om de berättat, säger Cecilia Bodström.

Cecilia Bodström betonar vikten av transparens. Helt klart har antalet ögon som granskar Sveriges Radio ökat och det tar allt mera tid och tanke att föra dialog med omvärlden om hur nyheter och inslag kommer till.

- All mediegranskning är bra och om du jämför med för tjugo år sedan har attityden på redaktionerna förändrats. Förr låtsades man inte om att det fanns problem att diskutera, att medierna själva är en maktfaktor som ska tåla granskning, menar Cecilia Bodström.

Ett annat exempel som hon nämner är när det mediegranskande radioprogrammet Medierna – som görs av ett fristående produktionsbolag - ville göra en granskning av ett annat program där samma bolag var involverat i produktionen. De diskuterade frågan med Cecilia Bodström, som är ansvarig utgivare, och kom fram till att anlita en frilansande oberoende repporter för uppdraget, för att undvika jävssituationen. Man kan konstatera att intervjun genomförd av Bo Holmström blev ovanligt tuff. 

Dela |
Rösta på second opinion: Lyft upp den här! +(10)    Begrav den här! +(1)
CAPTCHA
Denna fråga är för att testa om du är en mänsklig besökare och för att förhindra program att spamma.
Image CAPTCHA
Skriv in de tecken som visas i bilden.
Kommentarer. Kommentatorn har juridiskt ansvar för sina inlägg.
Den 28 November 2012 02:05:06

Wholesale Snapback Hats

Owning an Wholesale Snapback Hats authentic panama MLB Snapback Hats is a matter of pride NFL Snapback Hats for any woman. She may have NBA Snapback Hats plenty of other hats but Obey Snapback Hats a panama hat will always Ymcmb Snapback stand out for its Yums Snapback Hats elegance and class.

Compared 47 Brand Snapback to a few decades back, today panama DC Shoes Hats for women are available NCAA Snapback Hats in a wide range read Beanie Hats these tips and NBA beanie Hats suggestions and they will NFL beanie Hats help you persist for Supreme beanie Hats the long-term of NRL Snapback Hats designs and colors.

You can Supreme Snapback Hats go online and check out Crooks And Castles Snapback whats available and Diamond Supply Co. Snapback select the best to The Hundreds Snapback Hats suit your style. Ladies Atlanta Braves Snapback have in fact, had a long Boston Red Sox Snapback connection with hats since Chicago Cubs Snapback centuries.

Hats have gradually Chicago White Sox Snapback become a fashion accessory Detroit Tigers Snapback and have climbed the Florida Marlins Snapback top of fashion Los Angeles Dodgers Snapback charts. They are Miami Marlins Snapback noticed instantly because Milwaukee Brewers Snapback when you meet someone Oakland Raiders Snapback the attention first goes Philadelphia Eagles Snapback to the face.

Den 09 Juni 2012 16:15:25

Maria leon

Jag blev själv förvånad när jag läste i Aftonbladet att Frida hade en bostadsrätt, men jag förstår ändå hur redaktionen kom fram till att inte publicera infon om bostadsrätten, eftersom programmet handlar om att frida är timanställd, då är hennes boendeform faktiskt inte särskilt intressant. Många som har kritiserat programmet verkar inte ens ha lyssnat utan drar massa slutsatser. Jag tror inte att programmet skulle bli särskilt annorlunda även om bostadsrätten inkluderats. Både reportern och Frida har fått utstå väldigt mycket, jag skulle till och med kalla det för ett drev. Till exempel Siegfrieds påstående här nere, om att de skålat på bild osv, men det är inte ens reportern på den bilden.

Enligt SR hoppade Frida in totalt ca 10 dagar på ett år, och på två år gjorde de tre program ihop. Det gör knappast dem till vänner. Jag jobbar själv på ett stort företag med folk som hoppar in och ut, och jag minns knappast alla jag har haft att göra med.

Den 08 Maj 2012 20:37:47

Magnus Johansson

Intressant och avslöjande artikel. Sveriges Radio präglas av både veritofobi och bedräglighet. Ett citat som detta säger det mesta: "- Redaktionen kom till slutsatsen att inte berätta om bostadsrätten, men det skulle varit bättre om de berättat, säger Cecilia Bodström."

cyberord.wordpress.com

Den 08 Maj 2012 17:20:50

Ingela Andersson

Cecilia (och Mats Svegfors). Ni menar alltså, att flera vuxna, utbildade människor suttit och diskuterat i timmar huruvida det är relevant att redovisa om hon sitter på ca 750 000 i bundet kapital och kom fram till att det är irrelevant (hon kan ju exempelvis sälja, köpa en billigare för 300 000 och ha pengar över). Hur resonerar ni då? Menar ni, på fullaste allvar fortfarande att ni är "opartiska"?

Den 08 Maj 2012 15:56:36

Kurt Svensson

Men snälla människa!

Jag efterlyser handling gentemot de som genom lögner, falsarier och ett antal feltramp lurat i folk att tro att "stackars Frida" skulle vara med sanningen överensstämmande.

Det är skrämmande att ni ens försvarar det vidriga beteende som var i och med detta reportage.

Sparken.

Den 08 Maj 2012 14:41:42

Siegfrid Olsson

Cecilia, det handlar inte om "medverkat i tre produktioner".
Frida skriver på sin blogg från 2009 om sina nya kompisar som "snackar hål i huvudet på varann" och illusterar det med en bild på sig och sina kompisar, där Frida och reportern Mona Masri skålar med varandra. Inte kompisar, hette det från Cecilia Bodström.

Frida och Mona har varit arbetskamrater från och till i två år. Efter att Mona gick vidare till andra jobb inom SR så fortsatte Frida att hoppa in på SR Malmö. Ändå mörkar man kopplingen mellan Frida, Mona Masri och Sveriges Radio.
Det är ett annat medialandskap nu, det går inte att mörka saker och tro att det inte flyter upp. Minsta Flashbackare avslöjar bluffen på några minuter.