Skip to Content

second opinion

Ursprunglig artikel publicerad i: www.dn.se 07 Februari 2012 / Politik
Rösta på second opinion: Lyft upp den här! +(18)     Begrav den här! +(0)

"Frivilligheten försvann i medierapporteringen om höjd pensionsålder"

Rubriker om att Fredrik Reinfeldt vill höja pensionsåldern till 75 år toppade under gårdagen många svenska nyhetssajter. "Många kan ha uppfattat det som ett skarpt förslag, men det är det inte" säger statsministerns pressekreterare, Roberta Alenius.

Dela |


Hallå där, Roberta Alenius. Hur ser du, som pressekreterare åt Fredrik Reinfeldt, på medierapporteringen om hans uttalande om höjd pensionsålder igår?
– Den var väl bra och fick ett väldigt stort genomslag. Fredrik har dragit liknande exempel förut, i Almedalen till exempel, men igår blev genomslaget större.

Varför tror du att hans tidigare uttalanden inte har fått samma genomslag?
– Det vet jag inte. Det var väl just det att DN vinklade på att han ville höja pensionsåldern till 75 år. När man gör sådana här försök att lyfta blicken och göra framtidsspaningar kan det lätt uppfattas som skarpa förslag som ska genomföras här och nu. Så är det inte, utan i det här fallet handlade det om tankar och idéer inför dagens toppmöte om olika framtidsutmaningar.

Upplever du att det är något i rapporteringen som kan leda till missförstånd?
– Det är just det att jag tror att många kan ha uppfattat det som ett skarpt förslag. Det som också har kommit bort lite i rapporteringen och som många journalister inte verkar ha tagit till sig är frivilligheten i det hela. Det här handlar om en positiv rättighet för att den arbetstagare som vill, kan och har hälsan, ska ges möjlighet att fortsätta jobba. I nuläget kan ju en arbetsgivare säga nej till folk som vill fortsätta jobba efter 67 års ålder, trots att många vill det.

Jannike Runquist
jannike.runquist@second-opinion.se

Dela |
Rösta på second opinion: Lyft upp den här! +(18)    Begrav den här! +(0)
CAPTCHA
Denna fråga är för att testa om du är en mänsklig besökare och för att förhindra program att spamma.
Image CAPTCHA
Skriv in de tecken som visas i bilden.
Kommentarer. Kommentatorn har juridiskt ansvar för sina inlägg.
Den 11 Februari 2012 09:16:44

Robert Stenkvist

Jag har sett att många politiska kommentatorer även i dag tvivlar på att det var så mycket frivillighet i Reinfeldts första tal. Krävs nog att ni verkligen lyssnar igenom vad han exakt sade.

Den 10 Februari 2012 05:37:51

Robert Stenkvist

Och i verkligheten kanske det blir lite si och så med frivilligheten. Vi är några som varit med ett tag.

Den 08 Februari 2012 13:47:27

Niklas Lundin

Vilken nonsens. Det är inga problem att jobba längre idag. Finns bara behovet så går det att jobba. Istället försöker nu moderaterna att få det till att tvinga arbetsgivarna att ha kvar arbetskraft som inte tillför något för att de är utslitna - för att de nu skall ha rätt att stanna kvar till 75. Låter minst lika illa det för företagandet i Sverige och det blir då ännu sämre för ungdomar som kunde tagit dessa tjänster.