Skip to Content

second opinion

Ursprunglig artikel publicerad i: sverigesradio.se 14 Juni 2011 / Media
Rösta på second opinion: Lyft upp den här! +(46)     Begrav den här! +(3)

Sveriges Radio P1: Det saknas namn på listan!

mikrofon.jpg
bild: stock.xchng

När Sveriges radio åter presenterar sina sommarpratare lyser två av Sveriges tre största invandrargrupper med sin frånvaro. Även det senaste årets kanske mest omvälvande politiska skede, Arabvärldens Berlinmur, passerar nästan obemärkt i tablån. Varför är det så?

Dela |


Först de obligatoriska brasklapparna: Detta är ingen vetenskaplig text, utan en spontan reflektion. Att räkna ursprung utifrån namn och ens egen allmänbildning kan absolut betyda att man missar någon som är född utomlands. Och jag har ingen åsikt om årets sommarpratare. Däremot om dem som inte är det.

Vi kan testa två metoder för att utvärdera mångfalden bland sommarpratarna:

1) Statistik
Det finns tre födelseländer, utanför Sverige, som är överlägset vanligast bland folk som bor här: Finland, Irak och ex-Jugoslavien/Bosnien-Hercegovina. Om vi förutsätter att sommarpratarna väljs ut efter principen "har något intressant att säga" och att det sker i linje med public services principer om att göra radio för hela befolkningen, borde fördelningen över tid bli någorlunda representativ.

Ungefär en sommarpratare per år borde i så fall vara född i respektive land och siffran stiger om vi också skulle räkna barn till folk från de länderna.

En snabb titt på de senaste tre åren ger med näppe godkänt på Finlandsfronten, med tanke på att flera av sommarpratarna inte bor i Sverige. Irakfödda? De senaste 10 åren hittar jag en - Bakhtiar Amin 2005. Jugoslavien-födda, två: Vesna Stanisic och Emina Merdzanic.

Om någon nu på allvar hävdar att Public service-uppdraget inte gäller eftersom det inte existerar intressanta/aktuella Irak- eller Jugoslavienfödda människor i Sverige, så kommer här några spontana förslag. Jag har plockat fram följande namn på en halvtimme. Många fler borde gå att få fram för SommariP1-gruppen som har månader på sig.

Personer födda i Irak: Abir al-Sahlani, Jabar Amin, Ahmed Yasin, Hussein al-Mousawi/Faiza Dabash/Foad Al-Tai/Shakir Attiyah .

Personer födda i Ex-jugoslavien: Suad Efendić, Nejra Besic, Misha Jaksic, Dragan Nikolic, Anna Ibrisagic, Jasenko Omanović, Mille Markovic- (jämför med tidigare kontroversiella värdarna Annika Östberg eller Eva Gabrielsson).

Kuriosa: Iranfödda är välrepresenterade över åren, trots att de utgör en långt mindre andel av befolkningen. Detsamma gäller för Turkietfödda.

2) Relevans
Detta alternativ är för dem som envisas med att hävda att Sveriges över 120.000 Irak- respektive Jugoslavienfödda inte är tillräckligt intressanta för att stå sig i konkurrensen med årets sommarpratare, utan att man faktiskt måste se till vad som hänt.

Årets stora nyhetshändelser
Låt oss då se till vad som varit årets stora nyhetshändelser. Japan-tsunamin är en och den täcks också in av Yukiko Duke. Men jag, och ett antal kollegor till mig, skulle ändå hävda att den arabiska våren 2011 är det mest omvälvande utrikespolitiska skeendet sedan Berlinmurens fall.

Under våren har tunisierna och egyptierna störtat brutala diktatorer, och människor i särskilt Bahrain, Jemen, Syrien och Libyen dör i tusental i en kamp som vissa säger att vi fortfarande bara sett början av. Utöver att detta borde intressera samtliga i Sverige eftersom det ofrånkomligen kommer att påverka oss på sikt, vittnar många om en återupprättad självkänsla bland araber i Sverige och utomlands. Varför får vi inte höra om detta? Varför förväntas Cecilia Uddén ensam axla hela denna roll?

Jag stod igår på Tahrirtorget tillsammans med en av demonstranterna från revolutionen. Han berättade att han, när han stod i folkhavet i februari, fick beskedet om Mubaraks avgång via twitter från Sverige, från Mina Zekri som bor söder om Stockholm. Han är en av de tidiga bloggarna och människorättsaktivisterna i Egypten och en av dem som drivit den mångåriga kamp som kulminerade på Tahrirtorget.

Det finns fler svensk-egyptier som skulle kunna ge förstahandsuppgifter om hur det var att andas tårgas den 25 januari, men eftersom Cecilia Uddén redan fyller den kvoten, låt oss fråga varför inte någon får berätta om sina personliga upplevelser om de andra länderna.

P1 Sommar skulle kunna bjuda in twittraren @ibnkafka, svensk-marockansk jurist, just nu bosatt i Egypten. Han är välrespekterad för sin bevakning av Nordafrika och att han rapporterade om det som han själv häromkvällen kallade för Arabvärldens Nordkorea - Tunisien.

Detta när få, inklusive Sveriges Radio gjorde det. (SR:s eget Medierna i P1 intervjuade @ibnkafka om detta i januari). Han skulle kanske till och med kunna berätta om hur han när han är på besök i Sverige, trots sin svenska släkt, fortfarande tilltalas på engelska och hur man bättre värdesätter hans breda kompetens i utlandet.

Låt oss ta några från de andra länderna med. Jemen, kanske? Walid al-Saqqaf som doktorerar på Örebro universitet byggde en bloggportal för några år sedan som gjorde honom inte så populär hos regimen som nu skakar där. Bahrain kanske känns knölig eftersom det bara finns 70 Bahrainfödda i Sverige? Men en av dem råkar vara just Abdulhadi Khalaf som både är sociolog vid Lunds universitet, aktivist sedan 70-talet och som både suttit i fängelse och i det rådgivande parlamentet i Bahrain.

Libyen? Well. Umebon Shaban Elgale till exempel eller Ali El Krshini som torterades av Gadhaffi och förlorat vänner- med coachning av en producent från SR:s arabiska redaktion. Och det slutna Syrien, där över 1000 människor dödats de senaste månaderna och än fler flytt till Turkiet. Yassir Sayed Issad är en av dem som använder Facebook för att få ut filmer om det som händer i Syrien:

Magiska kontakter
Inte klockren svenska? Vore inte första gången. Ett sommarprogram läses från manus, och förbereds i månader. Har jag magiska kontakter? Nej, jag gick lite snabbt in på TV4.se/Nyhetsmorgon och sökte på "Bahrain", "Syrien" och "Libyen".

TV4:s researchers har insett att det finns en bred publik där ute. Kanske skulle de kunna räcka en hjälpande hand till Public Service...

Yasmine El Rafie
Twitter: @yasmineelrafie

Läs SR:s replik.

Dela |
Rösta på second opinion: Lyft upp den här! +(46)    Begrav den här! +(3)
CAPTCHA
Denna fråga är för att testa om du är en mänsklig besökare och för att förhindra program att spamma.
Image CAPTCHA
Skriv in de tecken som visas i bilden.
Kommentarer. Kommentatorn har juridiskt ansvar för sina inlägg.
Den 17 Juni 2011 08:31:12

Yasmine El Rafie

Kiitos!
Tiedän että tulokset eivät myöskään olleet mainiot ruosupuolella mutta juuri tässä metoodissa laskin vain synnyinmaata - ja silloin ei tehdä eroa suomenruotsalaisen ja ruotsinsuomalaisen välillä. Tällainen on Ruotsin virallinen statistiikka.
/Yasmine

Den 17 Juni 2011 00:24:55

Johanna Parikka Altenstedt

Yasmine, hyvin kirjoitettu, mutta mihin jäivät ne suomalaiset nimet?? (Alltså inte finlandssvenskar, utan sverigefinländare...)

Hyvää kesää!